L'objectif scientifique du jardin ampélographique fut de constituer une collection accessible par tous.Outil pédagogique pour les professeurs de l'Université du Vin , la collection est accessible aux étudiants et amateurs qui peuvent suivre les stades phrénologiques, s'entraîner à reconnaître les caractères morphologiques des variétés ils pourront comme le vigneron observer la vie du jeune rameau, la forme de la baie, surveiller les premiers bourgeonnements….

8 févr. 2007

Universiteit van Suze la RousseOenologie

Universiteit van Suze la Rousse, de wetenschap van de wijn voor iedereenWijn kent zijn eigen Universiteit, eigen studenten, eigen stagiaires en eigen diploma's. Midden in de wijngaarden van de côtes du Rhône, leert u over wijnranken en wijn, de historie en de cultuur. En het staat open voor iedereen! Van professional met korte of lange opleidingen tot liefhebbers die gedurende een weekend leren hoe ze moeten wijnproeven.
Het idee is ontstaan op een goede dag in 1978. Alle ingrediënten kwamen samen. Een mooi kasteel opgenomen in de lijst van Historische Monumenten, midden in de wijngaarden van Côtes du Rhône, en professionals die over kennis beschikten en over de passie die kennis over te brengen. En die zelf nog zelfs heel veel konden leren. Want de mensen van de wijn weten heel goed: iedereen die denkt te weten, weet niet veel en moet nog heel veel leren. Wijn is vooral een school in bescheidenheid.

Sindsdien heeft de Wijnuniversiteit zich behoorlijk ontwikkeld. Meer dan tweehonderd studenten en twee miljoen personen met permanente educatie komen er elk jaar en beschikken over buitengewoon gereedschap om hun werk te doen.

Een Documentatiecentrum met een grote bibliotheek en beschikbare archieven, direct op de internetsite, een gespecialiseerde boekhandel, een Centrum voor conferenties, seminars en recepties, een Centrum voor Onderzoek en Ontwikkeling op oeno-agrarisch gebied, dat zich bezighoudt met de kwaliteit van alle wijnen ter wereld, de Tuin met Wijnranken, gelegen aan de voet van het kasteel. De zeventig belangrijkste druivensoorten van de grote wijngebieden worden daar geteeld. En ten slotte een erkend Centrum voor Wijnproeverij waar de onderzoeken en verplichte controles plaatsvinden voor de erkenning van wijnen met een herkomstbenaming. Het amfitheater voor wijnproeven bestaat uit zesendertig evaluatieplaatsen.

De Wijnuniversiteit geeft diploma's af in een partnerschap met andere universiteiten. Tevens zorgt de universiteit voor de permanente educatie van professionals met kortdurende stages.

Er zijn ook weekendstages voor de zeer vele oenologieliefhebbers. Zij willen plezier maken en leren in Suze la Rousse tegelijkertijd de kunst van het wijnproeven.